orrrn Café / ATMOROUND | ArchDaily

0

© Woo-Jin Park© Woo-Jin Park© Woo-Jin Park© Woo-Jin Park+ 29


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    672 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs
© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

Text description provided by the architects. During the first field survey, the plan was to understand the overview of the surrounding buildings, but it was cancelled. That’s because Jeju Island already embodies a lot of great emotions: the vibrant blue sea, the rough but new wind, the fields of yellow-colored canola flowers, the black basalt stones, and the swaying of the reed field. while walking on gentle hills are unique experiences that are different from everyday life on the mainland. With the hope that the building will not disturb these good feelings and will harmonize with its natural surroundings, we have set our sights on the grand concept of “just being here”.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

In Korea, where the west, east and south sides are surrounded by the ocean, the experience of gazing at the North Sea with the sun shining in the back is special. The first time we experienced it, the sea was blue with clarity, and deep yet wide with its horizon. Behind us were yellow canola flowers, set among the stones that formed the walls; on the low hill, reeds fluttered in the wind. Instead of trying to stand out in such a great environment, we wanted the building to be part of nature as if it was here originally.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

There are many oreums, gentle hills created by the island’s volcanic activity, on Jeju Island. Seongsan Ilchulbong Peak is one of them. Oreum is called a parasitic volcano because it is created by a small volcano next to a large volcano. Instead of having a fancy concept, the mass of orrrn was meant to look like a small, naturally formed oreum on Jeju Island. This naturally had to permeate the image of “Oreum” emerging from its submergence of the sea. Therefore, a cascading mass rises from the water space around the site. The rising mass of water continues from the outside inwards, prolonging its constant rise. The brand name “orrrn” is also associated with the name “oreum”, which recalls the round structural shape of the oreum, the image of climbing and the feeling of a cool breeze.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

What one thinks of Jeju Island’s good natural environment depends on how one looks at nature. Climbing oreums to get in touch with nature is quite an active behavior. Like climbing an oreum, we wanted to create a space where visitors can see nature vividly and capture stories related to it.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

1. Left mass. We imagined the feel of the northern sea and southern fields through the amount of natural light. The first floor of the mass, which rises from the water space, is higher than the ground. If you want to watch the sea from inside the first floor, you have to climb a slope. From the slope, the clear blue horizon of the North Sea unfolds before you. Looking at the sea from the ground slightly above the ground, the view overlaps well with the view of cars on the road and people walking or cycling.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

The first interior space you encounter has a fairly low headroom to match in parallel with the sea horizon view. The lowered headroom of the room brings just the right amount of darkness into the space making the blue color of the North Sea much closer. If you turn around, above the space full of southern light, you can see a field of rapeseed flowers. This space looks like a long horizontal landscape painting full of light: another benevolent scene created by a bowed head. After passing through the horizontal landscape painting scene and into the southern space, the curvature of the raised ceiling gently captures the southern sunlight. Unlike the first room where you look out to sea in a bit of darkness, you can see the canola flowers blooming yellow while in a room full of light.

Sketch - Section 01
Sketch – Section 01

2. Straight mass. When you look at the building, it is divided into a one-story mass on the left and a two-story mass on the right; another climb up the stairs is required to get to the correct mass. The stairs should look like a volcanic island landscape (oreum) rather than just a physical attempt to get to the second floor, creating a situation (sequence) that associates with the surrounding nature as the we go up. Halfway up, 1.5th floor, you can see the ocean from the oreum staircase; halfway, on the 0.5th floor, there is an unknown concept of a restroom surrounded by flowers that originally bloomed from the ground. On the 1.7th floor, you can see a baking room with stacked bricks inside to match the overall rock climbing design theme.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

As you go up and reach the second floor, the sea unfolds like a picture in a simple rectangular shape created by a wall. On the second floor, which faces the large-size ocean view given by nature, the furniture design takes the form of an exhibition stand, making the sea much more memorable. Human behavior here is rather static. Only the changes of light moving through the ceiling, the tide and the low tide of the sea, are slowly felt.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

The second floor of the right mass connects to the roof of the left mass, and when you step out of the interior space of the second floor to the outer roof, the sea visually opens up in front of you. Generally, the view from the roof and the view from the oblique roof show different images depending on the attitude (situation) of each. The idea behind the design was for people to engage more actively in the emotion of looking at the sea from the “roof” than from the roof. Moving away from the idea of ​​“inner ground” building, we wanted to express the attitude of climbing on the ground you are standing on and interacting with the surrounding nature.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

Instead of focusing on shapes, we proceeded with the concept of supporting spatial design by combining natural elements. Glass tables are horizontally parallel to the North Sea. If you look at the sea from the glass table, you can see a clear horizontal line. We intended to bring inside the peace and tranquility felt from the horizon of the sea. The depth of 830 sheets of glass stacked in layers, shimmering blue, resembles the deep sea.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

While the architectural mass was to look like a parasitic island (Oreum), the bar table, which will allow guests time to relax their mind and soul with a cup of coffee (tea), is designed to look like the columnar joints formed by the rapid cooling of lava. When we first discussed the main bar table, we wanted to bring in the elements of nature, but not through common impressions. As we thought about the method, the idea of ​​”stone texture” like columnar joints came up. To create a dull, twisted texture of a stone, a uniform vertical line was drawn across dozens of isopink pieces and carved with a knife to create a formwork. And with this, the finishing material made only by “ATMOROUND” was born. Imagine the scene of a barista diligently making coffee at the bar table we made with the aroma of coffee filling the air.

Sketch - Elevation
Sketch – Elevation

Stones from Jeju Island are special. These stones constantly came out during the first earthworks. They were endless. The stones also served as a chair for the workers and as a support for the wind protection material. It was just this “common”. This “common” everyday material is rather hard to notice. An exhibition stand was installed next to the staircase leading to the second floor in order to value the existence of the stones that came from the ground of “orrrn”. The stone is presented as a work of art to provide clues to deduce the whole concept of this space.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

“Orrrn” is not about the exterior appearance or interior shape of the building. Instead, it’s about being like the parasitic volcano oreum “just being here”: originally part of Jeju Island’s nature. It is also about understanding the feeling of looking at the sea while climbing this place and drawing a story about our attitude towards nature.

© Woo-Jin Park
© Woo-Jin Park

Share.

About Author

Comments are closed.