Tewa Cafe Ayutthaya / BodinChapa Architects

0

Tewa Cafe Ayutthaya / BodinChapa Architects

© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat© Rungkit Charoenwat+ 30

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Text description provided by the architects. TEWA is the starting point for a wide variety of sweet main dishes and drinks from the traditional restaurant ‘Pae Thewaraj’, a Thai restaurant on the Pasak River that has been in existence for over 40 years. Nowadays, the grandchildren have begun to manage and this is the beginning of an additional dimension in the field of food, this to also serve many types of customers. As a new generation and culinary graduate, we wanted to add an age-appropriate menu that required a wide variety of options, resulting in the Tewa Café serving drinks, coffee and Italian cuisine which is installed in the same space as the Warat restaurant.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

With the specialty of the corner of the river converging between the Pa Sak River and the Khao Mao Canal, the area of ​​Phae Thewarat and Tewa Café, located on opposite banks of the water, offers a view of the Pasak River with its small canals and waterfront lifestyle well connected to the great river.

Ground floor plan
Ground floor plan

The designer wanted to find a connection between the two stores, which had differences in food and style to unite. So chose to use the palm leaf carp concept, which is a symbol of their connection to water as you often see people put forward to interpret this easy to understand story told by the TEWA concept from a perspective reversed. Bring the palm leaves to spread out, we can see the lines of the two palm leaves wrapping around each other.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

The facade of the building resumes lines inspired by carp weaving choosing to use a gray brick material to align the reception line and to define the lines of the promenade in the shop space. This line of bricks wraps around and connects the outdoor space to the building. The part that flows into the building also brings green space inside. Including the gray brick line at the rear which also serves to connect the Tewa Café area to the original context of the Patewaraj restaurant.

ISO
ISO

In the stair area, the main entrance is designed to hide the wheelchair ramp to make it more convenient for the elderly and disabled. On the first floor, the area acts as the heart of the store, combining food and beverage production functions. Customer reception area and layout of certain seating areas to accommodate customers. Some of the front walls are designed to be solid walls and only open light holes at the bottom. To close the front view, focus on the meal and open the view to the temple, the riverside community and the alternate river.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat
First floor plan
First floor plan

The staircase leading to the second floor is designed to be raised from the outside to push the circulation area not to divide into the interior construction area. To help reduce the proportion of the building so as not to be too tall The walkway is a terrace overlooking the river and before you go inside you will see a large glass that opens up your view, revealing the shop tree in front of the building. Also add color and charm to the atmosphere of the restaurant. The interior of the second floor is distinguished by the roof line and the curved ceiling whose lines also come from the palm leaf. The designer opens some parts of the second floor to connect the 2 floors of the building together.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Besides the colored lines derived from the conceptual development of palm leaf carp weaving. The designer believes that this building will create symbolic spaces that will allow diners to access the delights of the menu and impress with the architectural perspectives that cross the space and the materials that the designer intends to communicate well.

© Rungkit Charoenwat
© Rungkit Charoenwat

Share.

About Author

Comments are closed.